Bismillahirrahmanirrahim

Tuesday, June 30, 2009

Kafe dibom: Tiga maut

COTABATO (Filipina): Letupan bom di sebuah kafe di selatan Filipina membunuh tiga pelanggan dan mencederakan 15 yang lain, semalam.

Seorang daripada tiga korban didakwa seorang lelaki yang meletakkan bom itu ke dalam tong sampah berhampiran kafe di Datu Saudi Ampatuan, kawasan yang didiami majoriti penduduk Islam di Mindanao.

“Sebutir bom meletup terlalu pantas menyebabkan pembawa bom terbunuh,” kata jurucakap tentera, Mejar Randolph Cabangbang.

Beliau mendakwa serangan dilakukan kumpulan serpihan Gerakan Pembebasan Islam Moro (MILF).

“Pakar bom melaporkan dua bom meletup serentak dan mereka masih mencari bom ketiga,” kata paderi Eduardo Vasquez yang menyaksikan letupan itu.

Bagaimanapun, MILF yang berjuang menuntut kemerdekaan di selatan Filipina menafikan terbabit dalam serangan dan menuduh pihak berkuasa Filipina yang bertanggungjawab melakukan serangan itu.

“Penduduk kampung melihat sekumpulan tentera tiba di kawasan itu sebelum subuh dan beberapa jam kemudian letupan itu berlaku,” kata jurucakap MILF, Eid Kabalu.

Serangan itu adalah yang kedua di wilayah itu sejak tiga hari lalu. Dalam serangan pertama, sembilan orang cedera selepas bom meletup di depot bas Tacurong. Polis turut menuduh MILF melancarkan serangan itu.

Krisis keselamatan di selatan Filipina kembali bergolak selepas mahkamah tinggi Filipina membatalkan perjanjian damai yang ditawar Presiden Gloria Arroyo kepada MILF.

Perjanjian itu dibatal kerana ia memberi hak pemerintahan autonomi kepada golongan Islam di wilayah selatan dan didakwa ahli politik Kristian tidak sepatutnya dilaksanakan. - AFP

0 ulasan:

Google News

 

Tentera Mahdi | Tentera Dajjal