Bismillahirrahmanirrahim

Monday, August 8, 2011

MILF positif terhadap rundingan damaiPertemuan rahsia Benigno Aquino (kanan) dengan Pengerusi MILF, Murad Ibrahim di Tokyo, 4 Ogos lalu. - REUTERS


MANILA 7 Ogos - Pertemuan sulit antara Presiden Filipina, Benigno Aquino dengan Pengerusi Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), Murad Ebrahim di Tokyo Khamis lalu, memulihkan kembali harapan rundingan damai berhubung pergolakan di selatan negara ini.

Naib Presiden MILF, Ghadzali Jaafar berkata, pertemuan tersebut telah mengubah persepsi kumpulan pemberontak yang sebelum ini ragu-ragu dengan proses rundingan bersama kerajaan.

"Sebelum ini terdapat kesangsian di kalangan jawatankuasa pusat MILF berhubung keikhlasan serta keseriusan kerajaan terhadap pentadbiran Aquino tentang proses rundingan.

"Namun, pertemuan di Tokyo itu menjadi satu suntikan kepada pemimpin-pemimpin kami untuk meneruskan rundingan," katanya.

Ghadzali bagaimanapun memberi amaran, pihak pembangkang mungkin akan mencari alasan bagi membantah penyelesaian krisis MILF dengan kerajaan sebelum tempoh penggal Aquino berakhir pada 2016.

Pemimpin lain turut menyatakan kebimbangan mereka berhubung pertemuan Aquino dengan pemimpin pergerakan itu, yang bertanggungjawab di atas kematian lebih 150,000 nyawa.

Kerajaan Filipina dan (MILF) Khamis lalu bersetuju mempercepat rundingan damai bagi mengakhiri konflik di selatan negara ini.

Persetujuan itu dicapai menerusi pertemuan pertama antara Presiden Filipina dalam tempoh 14 tahun selama hampir dua jam dengan Murad. - AFP

0 ulasan:

Google News

 

Tentera Mahdi | Tentera Dajjal