Bismillahirrahmanirrahim

Thursday, December 8, 2011

KUALA LUMPUR 5 Dis. - Kerajaan Filipina menggesa Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) supaya bekerjasama dengan Manila untuk menamatkan pemberontakan berpanjangan di selatan negara itu menjelang awal tahun depan.

Gesaan itu disuarakan oleh ketua perunding Filipina, Marvic Leonen ketika kedua-dua pihak memulakan pusingan baru rundingan damai di sini, hari ini.

Rundingan di Kuala Lumpur menandakan pusingan pertama rundingan damai rasmi sejak pertempuran maut meletus pada Oktober lalu dan hampir menggagalkan seluruh usaha damai.

"Bagi pihak kerajaan, saya ingin mengajukan cabaran ini, marilah kita sama-sama menyelesaikan tugas kita dalam tempoh suku tahun pertama tahun depan," kata Leonen, menurut salinan kenyataan pembukaan pada rundingan itu.

Awal tahun ini, kerajaan Filipina menetapkan sasaran untuk menamatkan secara rasmi permusuhan dengan MILF dalam masa setahun.

Matlamat itu kelihatan tidak akan dicapai selepas pejuang MILF membunuh 19 askar kerajaan dalam satu serang hendap di pulau Basilan pada Oktober lalu.

Pembunuhan tersebut mencetuskan beberapa pertempuran sengit di pulau Mindanao, yang menyebabkan 40 askar, anggota polis dan orang awam terbunuh dan ribuan lagi penduduk melarikan diri.

Leonen menggesa MILF mengambil tindakan lebih tegas untuk membendung 'anasir penjenayah' yang mengancam usaha damai.

Dalam kenyataan semalam, penasihat Presiden Filipina berhubung proses damai, Teresita Deles enggan menyatakan kemajuan yang boleh dicapai pada rundingan yang dijadual berlangsung selama tiga hari itu. - AFP

0 ulasan:

Google News

 

Tentera Mahdi | Tentera Dajjal